Fanfare&Drumband

Fanfare Société St.Martin

In 1893 werd uit het zangkoor De Rijzende Hoop de fanfare Sint Martin opgericht vanwege tegenvallende muzikale prestaties op een zangconcours in Mechelen aan de Maas.

De Frans klinkende naam heeft de fanfare te danken aan de Franse kasteelheer Eduard Wauters die de fanfare het drapeau (vaandel) schonk en er de naam Société aan verbond. In de loop van haar bestaan heeft de fanfare vele dirigenten gehad. Mathieu Janssen neemt hierbij een speciale plaats in vanwege het groot aantal jaren dat hij dirigent was en de muzikale prestaties die hij met de muzikanten leverde.

Sinds april 2011 staat de fanfare onder leiding van Patrick Letterle. Met deze nieuwe dirigent heeft Société St.Martin een vernieuwing ingezet, waarbij de slogan is: samen muziek maken mét anderen vóór anderen. Met de keuze van muziek en nieuwe initiatieven voor themaconcerten wil de fanfare zich richten op een breder publiek. Dat lijkt inmiddels aardig te lukken: er zijn enkele prachtige themaconcerten gepresenteerd. We denken daarbij aan het succes van het Filmconcert, het jubileumconcert Fiësta Latina, het zomerconcert Elements in Music met medewerking met Popkoor 4Tune, het Halloween-griezelconcert, maar vooral aan het Memories-concert: het afscheid van de fanfarezaal waaraan verenigingen die gebruik hebben gemaakt van onze zaal, hebben bijgedragen. Op dit moment is het decemberconcert van 12 december in voorbereiding, waarvoor de samenwerking is gezocht met Vocal Sollýs.

Société St.Martin fanfare de Stein organiseert niet alleen spetterende themaconcerten, maar is ook de fanfare die kleur brengt in de carnavalsoptochten, de communiekinderen begeleidt, Gouden bruidsparen een serenade brengt, de dodenherdenking en Koningsdag opluistert en bij de scholen aan de bel trekt om leerlingen te motiveren muziekles te nemen.

Het fanfare-orkest bestaat momenteel uit 40 muzikanten en repeteert op vrijdagavond. Sinds deze zomer is de repetitielocatie het MFC De Grous in het centrum van Stein.

Drumband

De drumband van de fanfare is opgericht in 1956 om de muzikanten te ondersteunen bij het straatoptreden. De eerste tambour-maître was Theo Houben. Als eerste instructeur trad op Pie Janssen, ook bekend als Pie de Kap. In die tijd oefende en speelde de drumband alleen marsen voor de straatoptredens. De drumband heeft daarna diverse instructeurs en tambour-maîtres gekend. Wij noemen o.a Jo Wauben, Jan Caanen, Zef Frederix, Juan Gallardo en Karel Pantus. Vaak was de tambour-maître ook instructeur.

In de loop der jaren is het repertoire sterk uitgebreid. Tegenwoordig is slagwerk voornamelijk concertwerk. Vooral de laatste jaren is er erg veel aandacht besteed aan de concertmuziek.

Het aantal slagwerkinstrumenten is sterk toegenomen. Speelde men eerst alleen maar op een trommel, tegenwoordig wordt van allerlei instrumenten gebruik gemaakt. De zogenaamde ongestemde maar ook de gestemde instrumenten. De trommel is een ongestemd instrument. De marimba, xylofoon e.d zijn gestemde instrumenten.

De slagwerkers maken deel uit van de fanfarebezetting.

Geen reacties

No comments yet.

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)