Over ons

Samen muziek maken met anderen, voor anderen

De vereniging

Société St. Martin Fanfare de Stein is een moderne en dynamische muziekvereniging die voor elk wat wils te bieden heeft. Al sinds de oprichting in 1893 is de fanfare het muzikale visitekaartje van Stein en heeft daarmee een belangrijke plek binnen de gemeenschap. Het orkest is uitgegroeid tot een gezellige vereniging waar gevarieerde muziek, jeugd, opleiding saamhorigheid en een goede verenigingssfeer voorop staan. We organiseren jaarlijks bijzondere themaconcerten met een breed aanbod aan repertoire en muziekstijlen. Ook zijn we jaarlijks present bij diverse gelegenheden in Stein zoals de carnavalsoptochten, de H. Communie van de basisscholen, herdenkingen en de intocht van Sinterklaas. Investeren in jeugd en opleiding is een van onze belangrijkste pijlers: we bieden daarmee een veilige omgeving waarin kinderen op een leuke en creatieve manier kennis kunnen maken met muziek.

De vereniging bestaat uit het fanfareorkest, jeugdfanfare, Les Nouveaux slagwerkgroep/drumband, jeugdopleiding en onze vriendenclub: Les Amis de Fanfare Stein.

De fanfare repeteert op vrijdagavond van 20.00 tot 22.15 uur in MFC De Grous in Stein. De repetitie van het jeugdorkest is op dinsdag van 18.00 tot 19.00 uur. 

Dirigenten

Het fanfareorkest staat sinds juli 2022 onder leiding van dirigent Jos Kuipers. Jos is opgegroeid in
Schaesberg (Landgraaf) en zette zijn eerste muzikale stappen bij de lokale fanfare Aloysiana. Op 16-jarige leeftijd haalde hij zijn eerste directiediploma aan de Heerlense Muziekschool. Na het Atheneum studeerde hij Trompet en Directie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna studeerde hij (symfonie)orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ons jeugdorkest staat sinds 2005 onder de bezielende leiding van Marie-Josée Aarts, de leiding van onze drumband is in handen van Jos Schulpen uit Dieteren.

Historie

In 1892 nam de twee jaar eerder opgerichte zangvereniging ‘De Rijzende Hoop’ deel aan een zangconcours in Mechelen aan de Maas. Het werd het eerste en enige wapenfeit van dit vocaal gezelschap. Op 3 januari 1893 werd daarom bij cafe ‘De Bekker’ aan het Wilhelminaplein een fanfare opgericht met de naam Sint Martinus, de patroonheilige van de parochie. Daarmee is Société St. Martin Fanfare de Stein officieel de oudste vereniging van de gemeente Stein. Een jaar later, in 1894, kreeg de nieuwe fanfare een vaandel aangeboden van de Franssprekende kasteelheer Eduard Wouters. Sinds deze overdracht draagt onze vereniging de naam ‘Société St.Martin Fanfare de Stein.’ Al snel bleek in Stein een stevige basis voor een grote muzikale toekomst. In onze historie beleefde de fanfare vele muzikale hoogtepunten. Zo staan de landstitels in de superieure afdeling (1960 en 1980) met gouden letters in onze geschiedenisboeken. Maar ook de drumband en jeugdfanfare haalden belangrijke prijzen op diverse (landelijke) concoursen.

In de loop der jaren maakte de fanfare diverse concertreizen, onder andere naar Rietheim, Trier, Meschede (Duitsland), Munshausen (Luxemburg) en Soest. 

Toch kijken we niet alleen terug, maar vooral vooruit. De vereniging heeft sinds 2010 belangrijke keuzes gemaakt. Concoursambities hebben plaatsgemaakt voor investeren in opleiding en jeugd en een stevige wisselwerking met de gemeenschap. Na 130 jaar is de fanfare daarom nog altijd springleven en vooral jong van geest. Onze themaconcerten zijn totaalproducties geworden en inmiddels gewaardeerd door een breed publiek in Stein.